Guláš je oblíbené jídlo snad v každé domácnosti. Někdo má rád hovězí, další segedínský, jiný zase zvěřinový , u nás vepřový a u sousedů buřt guláš s bramborem. Každá hospodyňka má ten zaručený recept. Už jste vyzkoušeli vepřový guláš z plece s křenem? Možná Vás jeho chuť překvapí.
5 porcí
Doba vaření 1,5 hodiny
Suroviny
- 1 kg vepřová plec
- 5 ks cibule
- 4 lžíce vepřového sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 ks bobkový list
- 5 stroužků česneku
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 2 hrsti majoránky
- 2 lžíce křenu
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, společně s novým koření, bobkovým listem a celým pepřem.
- Cibuli opečeme do tmavě hnědé barvy.
- Maso si opláchneme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k cibuli.
- Necháme maso opéct ze všech stran, aby se nám dobře zatáhlo.
- Zaprášíme sladkou a pálivou paprikou, orestujeme a podlijeme vodou.
- Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka.
- V hrníčku si rozmícháme hladkou mouku s vodou, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
- Jakmile nám maso změkne, vlijeme mouku a necháme 20 minut provařit.
- Odstavíme z plotny a přidáme prolisovaný česnek, v dlaních promnutou majoránku a případně osolíme.
- Podáváme s pečivem, na kolečka nakrájenou cibulkou a křenem. Chutná skvěle ale i s těstovinami.
- Kdo má rád, může přidat feferonku nebo chilli papričku.
Doporučujeme:
- Vepřové maso na mrkvi s bramborem
- Pivní guláš s chlebem
- Pivovarský vepřový tokáň s bramborem
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem