Recept na nejlepší vosí hnízda, oblíbené nepečené cukroví, kterým také hodně lidí říká včelí úly, včelí hnízdo nebo také vosí úly. Je to to samé a opravdu jsou výborné.
Suroviny
Těsto
- 250g piškotů
- 400g cukru moučky
- 150g změklého másla
- 2 lžíce kakaa
- 5 lžic rumu
- 5 lžic mléka
Náplň
- 70g moučkového cukru
- 80g změklého másla
- 1 žloutek
- 1-2 lžíce rumu
Na dozdobení
- 60 piškotů na přiklopení
- formičky na včelí úl (vosí hnízdo)
- tvořítko (otvor)
- cukr moučka na vysypávání formiček
Postup přípravy
Těsto
Piškoty rozmixujeme na nejjemněji, přidáme moučku, máslo a kakao. Do směsi přidáme mléko a rum. Hněteme alespoň 5 minut, než bude těsto propracované. Pokud se bude drobit, přidáme mléko.
Krém do vosích hnízd (úlů)
V misce utřeme máslo, cukr, žloutek nebo můžeme toto celé ušlehat a poté přidáme rum – dle chuti.
Tvoříme úly
Jak vyklopit vosí hnízda – formičky vysypeme, aby šly úly snadno ven. Naplníme otvor krémem a přikryjeme piškotem. Úly (hnízda) dáme do chladna, nejlépe na balkón a necháme „uležet“.
Úly s vaječným koňakem
Druhý recept, který můžete také vyzkoušet.
Suroviny
- 20 dkg mletých vlašských ořechů
- 20 dkg mletého cukru
- 1 vajíčko
- dětské piškoty
- vaječný koňak
- čokoláda na vaření
Vosí úly
Na vále zpracujeme všechny suroviny a chvíli necháme odpočinout. Pomocí tvořítka uděláme úly. Do každého úlu nalijeme lžičku hustého vaječného koňaku, úl zalepíme máslovo pudinkovým krémem a přiklopíme na dětské piškoty.
Odložíme do chladna, aby krém na piškotu zatuhl a potom můžeme úly namáčet do čokoládové polevy.
Čokoládová poleva
100 gr čokolády na vaření rozpustíme ve vodní lázni se 3 dkg ztuženého tuku / omega /
Úly ale můžeme plnit i jen máslovo – pudinkovým krémem.
Netradiční vosí hnízda jsou bílá – světlá, která jsou kokosová nebo mandlová. Ale jak se říká, klasika je klasika.
Další recepty bez pečení:
- Vánoční nepečený čokoládový salám
- Medovníkové kuličky
- Nepečené rumové kuličky
- Nepečené šišky
- Ledovky cukroví