Žampionový krém je velmi jemná polévka s chutí po žampionech a smetaně. Krém můžeme udělat i z lesních hřibů. Kdo má rád může při podávání zdobit krutóny, nebo opečenými houbami.
2 porce
doba vaření 30 minut
Suroviny
- 200 g čerstvých žampionů
- 1 ks cibule
- 2 ks brambor
- 1 ks mrkev
- 1 ks petržele
- 2 lžíce másla
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 ks zeleninový bujón
- 100 ml smetany na šlehání
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme polovinu másla.
- Žampiony si opláchneme a nakrájíme na plátky. Část si jich dáme stranou. Ty potom opečeme a použijeme při servírování.
- Do hrnce si vložíme na kousky nakrájenou cibuli, plátky žampionů, očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, petržel a brambory.
- Chvíli restujeme a poté zalijeme vodou.
- Vložíme bujón a vaříme zhruba 20 minut.
- Poté polévku odstavíme.
- Tyčovým mixérem rozšleháme na jemný krém a přilijeme smetanu.
- Podle chuti osolíme, opepříme.
- Na zbytku másla si opečeme plátky žampionů, které jsme si dali stranou a po opečení, můžeme polévku podávat.
Další recepty na polévky:
- Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony
- Fazolová polévka s klobásou a smetanou
- Hlívová polévka se zeleninou
- Cibulová polévka se sýrovým toustem