Pečené kuřecí maso zavařené s výpekem je šťavnaté, vždy po ruce. Nejlepší je natřené na čerstvý chleba, ale můžete ho použít při přípravě rizota, těstovin nebo podávat s vařeným bramborem.
Příprava je 5 hodin
Počet porcí je 6 menších sklenic
Suroviny
- 2 ks kuřete
- 8 stroužků česneku
- Sůl podle potřeby
- Kmín celý podle potřeby
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička provensálského koření
- 200 g sádla
Postup přípravy
- Kuře opláchneme, osolíme, okmínujeme, potřeme česnekem.
- Přidáme sádlo, podlijeme trochou vody.
- Vložíme do trouby, kterou rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme přikryté do měkka, zhruba 2 hodiny.
- Po upečení necháme vychladnout a maso obereme.
- Obrané maso nakrájíme na kousky, vložíme zpět do výpeku. Přidáme papriku, provensálské koření podle chuti osolíme.
- Do čistých sklenic maso navrstvíme, zalijeme výpekem a dobře zavíčkujeme.
- Vložíme do zavařovacího hrnce a zavařujeme 2 hodiny při 100 stupních.
- Poté necháme vychladnout a skladujeme v chladnu.