Zázvorový likér je alkoholický nápoj vyrobený z kořene zázvoru. Zázvorový kořen je známý svou pikantní chutí a ostrým, hřejivým aroma. Často se vyrábí smícháním extraktu zázvoru s alkoholem, cukrem a dalšími přísadami, které mohou zahrnovat byliny, koření a citrusové plody.
Zázvorovice domácí má obvykle výraznou a ostrou chuť s lehkou sladkostí a pikantností. Může být konzumován samostatně nebo používán při míchání koktejlů a nápojů.
1 láhev o obsahu 700 ml
Doba přípravy je 3 dny
Suroviny
- 125 g čerstvého zázvoru
- 1 ks citrón bez kůry
- 130 g včelího medu
- 5 l vodky nebo slivovice
Postup přípravy
- Zázvor oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Vložíme do větší skleněné nádoby.
- Citrón nakrájíme na plátky a přidáme do sklenice.
- Přidáme med, zalijeme vodkou a dobře promícháme.
- Sklenici uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 3 dny.
- Poté přecedíme, vychladíme a můžeme konzumovat.
Pokud máte raději likéry sladší, můžete dochutit citrónovým nebo pomerančovým sirupem.
Likér ze zázvoru je nejlepší lék proti chřipce a nachlazení.