Znojemská omáčka, to je plátek libového vepřového masa v omáčce se znojemskými okurkami. Jako přílohu můžeme použít rýži, ale skvěle chutná i s houskovým knedlíkem.
4 porce
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 4 ks vepřové kotlety
- 2 ks cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl podle potřeby
- pepř podle potřeby
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 ks znojemských okurek
- 1,5 hrnku rýže
Postup přípravy
- Plátky masa si opláchneme, naklepeme, osolíme, opepříme a nařízneme po stranách.
- V pánvi si rozehřejeme sádlo a plátky masa opečeme z obou stran do zlatova.
- Maso vytáhneme a na pánev nasypeme na kousky nakrájenou cibuli.
- Cibuli opékáme do hnědé barvy a poté zaprášíme moukou. Společně orestujeme a rozředíme vodou.
- Omáčku necháme zhruba 10 minut provařit.
- Plátky masa vložíme do hrnce a omáčku na něj přes síto nalijeme.
- Hrnec s masem dáme na plotnu a dusíme do měkka.
- Než nám maso změkne připravíme si rýži.
- Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a vyklopíme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2.
- Na 1,5 hrnku rýže dáme 3 hrnky vody.
- Osolíme, přidáme olej a dáme vařit. Vaříme podle druhu nejčastěji 16 minut.
- Po změknutí masa, přidáme do omáčky nakrájené okurky a můžeme podávat.
Další recepty českých klasických jídel:
- Vepřový vrabec s domácím kysaným zelím
- Pečená kachna se zelím a karlovarským knedlíkem
- Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami
- Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem